9/27/2017

De terreur van Appelo

Afgelopen donderdag was psycholoog en gedragswetenschapper Martin Appelo te gast bij het radio 1 programma Nieuws en Co.
Hij had het over de gebeurtenissen rond studentenvereniging Vindicat. Vorig jaar rond deze tijd wijdde ik al een column aan de ophef rond de vereniging waar ik vroeger lid van was en in de senaat zat en het was mijn bedoeling het daarbij te laten. Maar deze man haalt zoveel zaken door elkaar en wordt zo kritiekloos geinterviewd dat ik me geroepen voel er toch iets over te zeggen.
Luister om te beginnen even mee:

Fragment Nieuws & Co
En die komen dan bij een studentenvereniging die wat mij betreft nogal wat kenmerken ook van een traumatiserende dan wel terroristische organisatie heeft.

Laten we even nagaan wat er gebeurd is: Tweehonderd leden van Vindicat eten in een Sushi tent en tijdens dat diner worden er gordijnrails van de muur getrokken, wordt er een deur kapot getrapt en tegen een wc muur geplast. De Sushi tent doet geen aangifte.
Laat ik voorop stellen dat ik het absurd vind dat mensen zich in openbare gelegenheden zo gedragen. Als je zonodig iets kapot wil maken dan doe je dat binnen de muren van je eigen vereniging. Ik vind het dan ook terecht dat de universiteit de studiebeurzen van bestuurders van Vindicat heeft opgeschort. Het is het zoveelste incident, wat moeten ze anders.
Maar een terroristische organisatie?
Er worden toch geen mensen in hun knieen geschoten, er gaan toch geen bommen af?
Daarbij, zet tweehonderd jong volwassenen van rond de twintig bij elkaar in een restaurant en er sneuvelen dingen. Tenzij ze op weg zijn naar de EO jongerendag.
Even later probeert de gedragswetenschapper zijn stelling kracht bij te zetten door te zeggen dat Vindicat een organisatie is waar eigen wetten en regels worden gesteld. Dat klopt, dat mag namelijk in Nederland: elke  vereniging kan zijn eigen regels hanteren. Om een voorbeeld te noemen: de KNVB geeft boetes bij gele kaarten, schorst spelers na een rode kaart, heeft een tuchtcommmissie. Daarom is de KNVB toch geen terroristische organisatie.

Dan het volgende fragment.
Overigens heb ik daar als therapeut wel regelmatig een inzichtje in gekregen omdat ik mensen behandel die zich verkracht voelen binnen Vindicat.

Wat moet je met zo’n opmerking? Ik voel me ook verkracht door zijn opmerkingen, maar daarom bén ik het nog niet. Als Appelo werkelijk wil beweren dat er bij Vindicat mensen verkracht worden, en tot mijn stomme verbazing doet hij dat even later ook, dan moet hij met bewijzen komen. Het zou toch ook raar zijn als ik beweerde dat tijdens zijn therapiesessies mensen onzedelijk betast worden. Dan zou hij terecht eisen dat ik het bewijs lever. Zoniet, dan moet je je mond houden.

Verder hebben ze ook een ideologie vaak, een soort ideologie van wij zijn levenslange vrienden

Dit is een schoolvoorbeeld van iets ergens met de haren bij slepen. Hij heeft Vindicat nou eenmaal vergeleken met een terroristische organisatie, dus dan moet er ook een ideologie zijn.
Maar is vrienden maken een ideologie? Lijkt me een interessant gesprek tussen IS leider Bagdadis en de Rector van Vindicat. ‘Wat is jouw ideologie?’ ‘Het kalifaat stichten, de sharia invoeren, de wereld onderwerpen. En de jouwe?” ‘Vrienden maken’.
Ik wil niet ontkennen dat er een probleem is bij Vindicat en bij corpora in het algemeen. Er heerst bij teveel leden en zeker ook bij oud leden nog steeds de gedachte dat ze meer mogen dan de rest. Er zit een soort arrogantie in die niet meer van deze tijd is. Van geen enkele tijd trouwens.
Zo wordt er door sommige oud leden ook nogal smalend gedaan om  het opschorten van de studiebeurzen door de universiteit. Die dertigduizend euro per jaar brengen we zelf lachend op, zo is de gedachte.
Wat mij betreft precies de verkeerde, aanstootgevende reflex.
Vindicat zit nu in de hoek waar de klappen vallen. Dat hebben ze voor een deel aan zichzelf te danken. En voor een deel wordt het veroorzaakt door mannetjes als Appelo die op een serieuze radiozender, zonder dat hem een strobreed in de weg wordt gelegd, alle ruimte krijgt om z’n verwrongen theorietje te ontvouwen.