1/18/2018

Selectief kritisch

Afgelopen week was de uitzending van Rambam over ontgroeningen bij het corps.
Er is al veel over gezegd, het spijt me dat ik er weer over begin maar ik beschouw het een beetje als mijn onderwerp en er vielen me een paar dingen op.
Rambam ging undercover tijdens de ontgroening. Je kan je afvragen of zo’n zwaar middel het doel heiligt. Een jaar na de incidenten bij Vindicat, wilden ze checken of de corpora zich aan hun nieuwe gedragscodes hielden. Best snel: een cultuuromslag duurt doorgaans jaren, soms tientallen.
Aan de andere kant is het misschien ook wel goed om de corpora scherp te houden, want het gevaar is natuurlijk levensgroot dat het alleen bij mooie woorden blijft. 
Daarbij roepen de verenigingen het ook een beetje over zich af, door zo gesloten te blijven. Ik vond het statement van de voorzitters van het RSC en RVSV na het zien van de beelden, erg defensief en ouderwets. Ik vrees dat ze geadviseerd worden door communicatie adviseurs of advocaten. Je kan aan het optreden van Camiel Urlings zien hoe desastreus dat soort adviezen kunnen uitpakken.
Er gingen vijf mensen undercover, waarvan er twee al binnen een dag terug waren. Eén meisje dat pas na vijf dagen terug kwam had het, geheel tegen de verwachting van de makers en haarzelf in, eigenlijk wel leuk gehad.
Interessant: je hebt een bepaald vooroordeel en het tegendeel blijkt waar.
Het zegt wat over de vooringenomenheid van de makers dat zij nauwelijks aandacht kreeg in de uitzending.
Wel veel aandacht kregen de twee overgebleven undercover foeten, al hadden die  niet zoveel schokkends te melden. Ja, twee incidenten die niet op camera stonden en die later ontkracht werden door de betrokkenen zelf.
Wat ik zelf ernstiger vond waren de verhalen die van verschillende kanten werden bevestigd, dat sommige van de leiders dronken waren. Ontgroening is een riskant spel. Als je dat wil spelen, moet je zorgen dat de verantwoordelijken helder kunnen nadenken.
Wie ook weer opdook was de Groningse psycholoog Appelo. Hij zei onder andere het volgende:
Ik ben net benaderd door ouders die zeggen: onze dochter heeft een paar dagen opgesloten gezeten in een kelder tijdens de ontgroening met water en brood.
Daar waar de makers van Rambam heel kritisch waren tav de verenigingen, knikten zij nu ja en amen.
Het is de derde keer dat deze man totaal onbewijsbare, absurde dingen mag beweren, zonder dat er één kritische vraag gesteld wordt. Eerst zei hij op deze zender dat Vindicat een terroristische organisatie was en dat er vrouwen verkracht werden; toen in de VK dat hij de afgelopen twintig jaar wel tien leden in behandeling had gehad, wat procentueel gezien niks is, en nu dit weer.
Waar is toch de kritische blik van journalisten gebleven als iemand iets negatiefs over het corps zegt?
Ik vind het trouwens ook opvallend dat deze man voortdurend dingen de ether in slingert die zijn patienten hem in vertrouwen hebben verteld.
Is er niet zoiets als een beroepsgeheim?
Ik daag de heer Appelo bij deze uit om met bewijs te komen dat er iemand tijdens de ontgroening dagenlang in een kelder opgesloten heeft gezeten.
Lijkt me dat hij dat aanbod niet weigeren kan, want als dat waar is, wordt de vereniging ongetwijfeld per direct verboden wegens marteling.
Ik vind het terecht dat ontgroeningen en studentenverenigingen kritisch gevolgd worden. Ze zijn veel te lang in zichzelf gekeerd geweest. Ze hebben veel te lang gedacht dat ze meer mochten dan de rest. Dat kan echt niet meer.
Maar verder vind ik de kritiek op corpora erg truttig Hollands. Alles wat afwijkt moet een kopje kleiner gemaakt worden. Ik begrijp heel goed dat je niks hebt met de soms eigenaardige gewoontes, maar laat ze.
Ik bedoel, er zijn ook mensen die hun poedel met een tondeuze bewerken en dan tentoonstellen; er zijn ook mensen die elkaar aan kettingen op hangen en dan met zweepjes gaan slaan.
Allemaal niet mijn hobby, maar zolang ze daar zelf voor kiezen en het binnen de grenzen van de wet valt, gaan ze hun gang maar.
Tot slot nog een advies aan Rambam. Maak eens een uitzending over tunnelvisie; dan kan je jezelf als onderwerp nemen.