4/12/2016

VaDhorst

In de Vinexlokatie Vathorst, Amersfoort, strandt een op de twee huwelijken na de geboorte van hun eerste kind.
Een wethouder van de Christenunie wil stelletjes die op het punt staan te scheiden een gratis cursus relatietherapie aanbieden.
Daar is hier en daar wat meesmuilend over gedaan, maar ik vind het wel een sympathiek en zinvol idee. Ik vind dat in dezelfde categorie als het aanbieden van een prenatale test op Down syndroom: het hoeft niet, maar het kan wel. Daar lijkt me niks mis mee.
Over die prenatale test gesproken: misschien is het idee van een test vooraf, wel zinvoller dan een relatietherapie als het kwaad al geschied is.
Misschien zouden jonge stellen beter een preconceptietest kunnen doen: een test om te zien of ze wel enig idee hebben wat het ouderschap inhoudt.
Met vragen als:
Het is twaalf uur ’s nachts. Uw baby ligt al drie uur te huilen. Wat doet u?
a  U doet oordoppen in
b U scheldt uw partner uit
c  U pakt uw kind uit de wieg en schudt het zo lang door elkaar tot het stil is
Dat er veel mensen scheiden in Vathorst is niet zo verwonderlijk. Dat je bereid bent om drieenhalve ton neer te tellen voor een nieuwbouwwoningkje met plastic opdekdeuren, lamelparket op de vloer en een kookeiland waarvoor helemaal geen plaats is, en een tuintje dat minder privacy biedt dan een gemiddelde staplaats op een camping in Rosas, zegt wel iets over het gebrek aan realiteitszin van die jonge stelletjes.
Maar er is volgens mij nog een andere oorzaak: uit onderzoek blijkt al jaren dat Nederlandse kinderen de gelukkigste zijn ter wereld. Wat daar nooit bij wordt verteld is dat het percentage twintigers dat in therapie is ook tot het hoogste van de wereld behoort.
Omdat ze in hun jeugd alles mochten en alleen leuke dingen deden, hebben ze nooit geleerd om door te zetten als het tegen zit. En dat is nou juist wat je nodig hebt in een gezin met kleine kinderen: doorzettingsvermogen. Want het zit per definitie tegen.
Een baby hebben is nml 22 uur per dag verschrikkelijk. Het is keihard werken, het is drie uur slaap per nacht, het is maanden zonder sex en hopen dat je ooit, als ze vier of vijf jaar oud zijn en hele dagen naar school gaan, weer een keer tijd voor jezelf hebt.
Het is je kapot ergeren aan je partner die vadsig op de bank hangt terwijl je je uitslooft, daar komt die naam waarschijnlijk ook vandaan: Vadhorst.
Het is de constante geur van volle luiers die door het energiebesparende luchtrecyclingsysteem van je Label A woning in elk vertrek wordt verspreid.
Het is de valse idylle die je op moet houden op Facebook en bij de creche, waar je kind vier ochtenden per week naartoe gaat en waar jullie stress over hebben omdat je het eigenlijk niet kan betalen, ja, dat kan wel, maar dan moet zij stoppen met yoga, en hij met voetbal en dan heb je helemáál niks meer voor jezelf.
En dan moeten jouw kinderen natuurlijk ook weer de gelukkigste van Europa worden, dus mogen ze niets te kort komen en moeten ze het vooral steeds maar leuk hebben.
Dat is de ziekte van deze tijd: dat iedereen het  altijd maar leuk moet hebben.
Laten we beginnen met te accepteren dat het leven soms leuk is, en soms niet en heel vaak iets ertussenin.
Dat scheelt een hoop echtscheidingen.