2/22/2010

Streep

Er is een mooi gedicht van Toon Tellegen. Het begint zo:

Ik trok een streep:
tot hier,
nooit ga ik verder dan tot hier.

Toen ik verderging
trok ik een nieuwe streep,
en nog een streep.

Ik moest eraan denken toen het de afgelopen weken over Afghanistan ging.
Wat me stoorde in de discussie was de stelling dat Nederland zijn geloofwaardigheid verliest als het bij zijn besluit blijft om de troepen eind van dit jaar terug te trekken.
Frankrijk en Duitsland waren indertijd falikant tegen de inval in Irak. Zijn zij daarom niet meer geloofwaardig? Is hun rol op het internationale toneel daardoor uitgespeeld?
Het omgekeerde lijkt me eerder het geval: een land dat zich zo makkelijk laat intimideren dat het zijn besluiten, die met heel veel moeite genomen zijn, terug draait hoef je niet serieus te nemen.
Af en toe moet je een streep trekken en juist niet verder gaan.
Jaren geleden schreef ik een tekst voor liedje van Xander de Buisonje. Toen ik de CD waar het liedje op stond in handen kreeg zag ik dat er in het boekje spelfouten stonden in de tekst en dat mijn naam bij de credits ontbrak. Ik belde zijn platenmaatschappij en kreeg een of andere ongeinteresseerde jurist aan de lijn die zei dat hij het jammer voor me vond maar dat hij er helaas niets aan kon doen. Ik besloot dit keer een streep te trekken en zei hem dat hij er wel degelijk wat aan kon doen, namelijk nieuwe boekjes drukken waarin de spelfouten verbeterd waren en waarin mijn naam niet ontbrak.
De man viel bijkans van zijn stoel en begon te roepen dat ik gek was en dat mijn carriere als liedjesschrijver voorbij was. De volgende dag viel de brief van mijn advocaat op zijn deurmat en omdat ik juridisch gezien gelijk had moest hij inderdaad nieuwe boekjes laten drukken.
Ik schrijf dit niet om mezelf op de borst te kloppen, maar om wat er daarna gebeurde: drie maanden later namelijk belde een producer van diezelfde platenmaatschappij op of ik wat wilde schrijven voor Ruth Jacott. En weer een paar maanden later zette Bastiaan Ragas (ook dezelfde platenmaatschappij) een liedje van mij op zijn CD.
Mensen die dreigen dat je je geloofwaardigheid verliest staan meestal heel zwak. Als je het gelijk aan je kant hebt moet je geen nieuwe strepen trekken.